Suikology.

Findings of a nonpareil unequalled unparagoned unprecedented deviant specimen.

Undercover.

leave a comment »

Assalamualaikum.

‘I’m already under the covers now. Undercovers. I’M A SPY’

Kadang kala aku rasa aku cukup layak jadi ejen CIA.

Kalau ditolak ketepi kegempalan aku ni lah.

Ejen CIA yang kita tonton di panggung wayang haram di rumah hampir semuanya, selain daripada tak berhati perut mampu membunuh manusia, wajib tahu cakap banyak bahasa.

Paling bodoh pun dua.

Tapi itu aku rujuk Evelyn Salt, satu-satunya yang aku kenal yang tahu hanya bahasa Inggeris dan bahasa Rusia. Tu pun dia mesti tahu German ke hapekebenda.

Ejen CIA pandai cakap bukan sahaja banyak bahasa, malah sampai ke tahap loghat pun dia sebut cantik habis.

Kenapa aku dengan tak berbaju malunya yakin bahawa aku mampu jadi ejen CIA?

Bahasa.

Betapa bercahaya liplapnya mata waktu jumpa bahasa baharu.

Semalam saja aku dah belajar Hindi secara serius daripada Kabhi Kushi Kabhie Gham.

Emo kan. Ayat tangkap sedu meleleh wajib dipetik dalam bahasa asal.

Selama ini pun aku belajar macam-macam bahasa secara kendiri.

Kecuali Jawi dan Rumi lah.

Dulu pun belajar Mandarin waktu tadika; yang aku ingat selain nombor satu sampai sepuluh, ialah aksara ‘nasi’.

.

Tu pun aku tau itu maksudnya nasi lepas belajar karakter kanjinya dalam bahasa Jepun.

Padahal kecik-kecik dulu nasi pun aku tak suka.

Nutella roti nutella roti ayam ayam ayam.

————————

Bahasa.

Cikgu aku kata dia tertanya-tanya celah manalah aku boleh sebut Jepun sebijik ikut loghat macam orang kampung sini.

Sanuki-ben. Loghat Sanuki.

Aku sendiri tak perasan sebab aku tau aku ikut apa yang aku dengar, apa yang orang keliling cakap.

Dan aku yakin bahawa lidah aku ni cakap Jepun mesti ada pelat Melayu.

Pertanyaan dia terjawab apabila dua orang kenalan Malaysia yang datang untuk internship tunjuk kat cikgu aku video aku mengarut kat Youtube.

Katanya, ‘世界の人間は、二つの種類に分けるんよ。絶対音感のある人と、絶対音感のない人。一般の人には絶対音感はないけど、君は、絶対音感がある方なんよ。’

Fine, fine, translation.

‘Manusia kat dunia ni terbahagi kepada dua; orang yang ada absolute pitch, dengan orang yang tak ada absolute pitch. Kebanyakan orang tak ada, tapi kamu tergolong dalam segelintir yang ada.’

Kata Wikipedia,

Absolute pitch (AP), widely referred to as perfect pitch, is the ability of a person to identify or re-create a given musical note without the benefit of an external reference.

Katanya lagi, orang yang boleh kawal vocal pitching whatsit boleh cakap bahasa atau loghat apapun dengan sempurna(atau hampir sempurna).

Sebab percakapan itu pun berlagu.

‘Tapi duduk Jepun baru dua tiga tahun, cikgu. Orang lain pun kalau duduk sini lelama boleh je cakap Sanuki-ben kan?’

Tambahnya lagi, ‘Kalau bebudak lain, yang tak ada absolute pitch, duduk lama mana pun takkan dapat sebut secantik orang tempatan sendiri.’

Waw.

‘Tapi kamu agak bahaya sebenarnya; kamu keluar Kagawa nanti, susah nak cakap dengan orang daerah lain. Kena kawal sikit Sanuki-ben kamu tu, latih guna bahasa standard.’

Heh.

————————————————

Bahasa.

Waktu aku darjah lima, aku tak pasti kenapa, tapi Izyan dan Wafaa mintak aku baca petikan Harry Potter dalam loghat British.

Dan aku baca.

‘Sebijik lah! Awak belajar kat mana? Awak pernah dok UK ke?’

Pertama kali aku jejak ke luar negara ialah Indonesia, darjah lima juga.

Celah mana datang aura speaking Bri’ish dari ceruk Pulau Jawa pun aku tak tau.

Madeline, Paddington Bear, apatah lagi.

Itu sajalah kot sumber Bri’ish aku.

Fast forward 2006.

Kami sekeluarga melancong ke UK, jumpa saudara di sana, jalan-jalan dua minggu.

Mulut terlepas cakap Bri’ish tanpa disedari.

Kakak abang aku mengejek, ‘Ee, baru dua hari sampai dah poyo spiking Bri’ish.

Dude not my fault okei.

Dah terkeluar nak buat cemana.

Aku tengok video Communitychannel dua tiga, terkeluar Australian.

Aku tengok PJ berkata-kata dengan merdunya, aku pusing balik Bri’ish.

Aku tengok Shrek, aku cakap ogre.

Dengar Ali Jo interview orang kat That Music Show, barulah aku kembali ke pangkal jalan Manglish.

Punyalah tak ada identiti.

Heh.

—————————————

Bahasa.

Itali; Verdena dan Marta Sui Tubi. Dan mungkin juga satu lagu Carla Bruni.

Perancis; Malajube, Kaolin, Eiffel, Carla Bruni(ya bini si Sarkozy yang acap kali aku bandingkan dengan puan Rosie kita yang tak bawa sebarang manfaat kepada negara. Hei, Bruni dulu model, sekarang singer-songwriter paling seksi okeh), dan tak lain dan tak bukan La Môme Piaf; cik Edith Piaf kita.

Ibrani; Harel Skaat, Yael Naim, Idan Raichel, Sheygetz, Yoni Bloch.

Sepanyol; lagu-lagu telenovela, Juanes, dan akhirnya jumpa mama seksi Tita Merello.

Hindi; cerita Hindustan lah apa lagi.

Jerman; Wir Sind Helden; Metric versi Jerman.

Korea Jepun tak payah cakap lah berderet panjangnya.

Ha. Mana taknya aku rasa perlu untuk riak dengan kemampuan aku untuk jadi ejen tak berhati perut CIA rosak?

———————

Ya aku pathetic hari ini.

Advertisements

Written by Takahara Suiko

21 May 2012 at 11:13

Posted in Carut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: