Suikology.

Findings of a nonpareil unequalled unparagoned unprecedented deviant specimen.

Treading murky water.

with 6 comments

Assalamualaikum.

Just feel like writing when I was actually bogged down by fatigue two hours ago.

(Surfing the interwebs does that to you)

Had a conversation(more like getting some prep talk) with a person of the music industry, and he told me this;

‘You can be yourself, you should, in fact, but you’re living with other people, so like it or not you have to compromise. Don’t voice out too much of your negative opinion in your tweets or whatever.’

(Or something like that; my brain is technically a Telefon Rosak game)

I was listening half-arsedly because the things he said is something I already know but refuse to follow because my neurons can barely adapt to absorbing life, let alone dealing with people, but in a way it gave me a wake-up call(mainly because he’s my boss-to-be).

Which reminded me of Yuna way back when she had junajournal.blogspot.com.

It’s hard to keep your critical opinion to yourself sometimes. As a late-bloomer of the rebellious teen era, I can’t help but wanting to be rebellious(read : emotionally ignorant of other’s feelings and down-right blatant) and socially accepted(by that I mean more likes, more retweets, comments saying ‘I totes agree wit u’), both on social media and real life at the most inopportune times.

Well, all the time, really.

But I guess that’s why I started vomiting lyrics in crappy melodies in the first place.

It’s my refusal of speaking straight so that the party involved wouldn’t notice I’m condemning them while sanctioning the masquerading of self-proclaimed provocative thoughts into lousy music that I was absolutely certain no one wants to hear ever again.

So to be straight, and I am by the way, I condemn people all the time.

Now that I’ve put that pen of thought down on this electronic visual paper, it really hit me how much of a pessimistic I am all these while.

Even towards myself.

Especially towards myself.

While toying with the idea of talking trash about people being something legitimately fun, almost as if he read my thoughts, he said,

‘You won’t get anything out of it anyway. Buat tambah dosa je. Kena kat orang lain; kena kat diri sendiri, kan.

It took me quite a while(two hours is a while) to digest what he just burdened me with(I guess that’s where the fatigue came from).

And then I remembered a headline or some article I came across some time ago.

An Iranian film won an Oscar for Best Foreign Language Film.

And their rules are most probably way stricter than our Lembaga Perfileman Malaysia’s.

So it’s not about conforming to the norm(which will be massacred by me eventually); it’s about treading murky and calm water in a camouflage of neatly-groomed-and-waterproof criticism and condemnation.

Well, well; more rules, more room for creativity.

Advertisements

Written by Takahara Suiko

17 August 2013 at 00:04

Posted in journal

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Salam sejahtera Suiko!
    Wah hebat sungguh kau mengayat London. Memang best aku baca.
    Tapikan, aku pun ikut hairanlah sangat. Kenapa bakal bos kau tu boleh bersuara sampai macam tu? Padahal pada pendapat aku yang bodoh lagi hina, cara kau okay2 aje. Kalau ye pun cara kau pedas, takdelah kau memaki hamun sesuka hati. Dan takde pun kau siarkan kontroversi gempak untuk cungkil publisiti percuma. Lebih kurang provokatif tu adalah, pun tak terangan.
    Yang aku nampaklah, susunan kata dlm lagu2 kau matang dgn bayangan. Kengkadang nak kena explain baru terasa kena getah.
    Kalau bab tweet ni aku tak tahu lah andai ada artis2 mainstream yang bersikap kritikal pasal aku tak follow diorang. Tapi kalau kau dah mula nak kena menapis pandangan, aku dah kurang satu tempat yang membantu mencetuskan jentera pemikiran kritikal aku sendiri.
    Jadi macam ni lah. Aku pun nak tahu jugak apa yang bakal bos kau betul2 syorkan. Kalau bukan lagu tu, nak lagu mana? Aku bosan dgr lagu cintan/jiwang/frusttonggeng kat radio dari zaman pop yeh yeh sampai rok kapak sampai lah genre sekarang ni yang aku tak tahu apa entah. Sebab tu aku duduk carik kat youtube orang pelik pelik berkarya. Dah jumpa.. Sekali bab ni nak kena tone down dari kepelikan pulak.
    Walau apa pun, aku ucapkan semoga kau maju jaya dalam segala bidang yang kau ceburi. Bak lirik lagu Alhamdulillah yang popular satu masa dulu, ‘Bakat dikurniakan, jangan disalahguna’. Ye tak?
    So aku mintak diri dan mintak maaf pada kau dan mana2 pihak yang mengena kalau komen aku kat sini menyinggung perasaan.
    Sekian. Wassalam.
    yang benar,
    Joe Rasid.

    Joe Rasid

    17 August 2013 at 04:26

    • Haha. Terima kasih enche Joe atas balasan anda kepada lirikan blog yang hina ini.

      Dia bukan mintak tukar lagu lah. Dia mintak jangan kutuk orang kat laman media sosial. Selama ni pun saya cuba benci orang dengan sebab(eceh). Macam Yuna. Saya suka kemahiran menggubah dan vokal dia, tapi kadang-kadang tertekan(ya, tertekan!) dengan penulisan lirik dan cara menyanyi bila dengar lagu-lagu dia.

      Bakal bos saya kata senang je; ‘kalau nak buat duit, you boleh je tulis lagu-lagu for the masses. Tapi we’re signing you not for that reason(or something like that yang dia kata)’.

      Jadi, dia bukan mintak tukar jenis lagu ke apa; itu diorang sendiri yang sanggup sesuaikan diri untuk paham/terima jenis lagu saya. Dia mintak dari segi komunikasi dengan orang(by that mainly media lah kan). Kalau dengan orang yang kenal saya sebagai yang gila ni memang tak tapis langsung dah la.

      Sebab kat Malaysia ni senang gila nak buat kontroversi dengan media. Cakap pelik sikit dia pergi tukar lain. Padahal cakap pasal wayang semalam tak best je. Walaupun saya langsung tak kisah pun diorang salah cakap pasal saya ke apa(sebab saya ada Youtube untuk justify diri sendiri enitaim eniwei), saya bakal pikul tanggungjawab juga dalam menjadi sebahagian kecil daripada peneraju pendapatan diorang; kalau saya tak jadi cash cow berjaya, tak kemana lah saya, dok dalam bilik je buat Youtube sampai mati.

      Tou. Mendalam tak.

      Tapi tu lah. Kalau nampak saya dah kurang pelik, sopan semacam je bila jumpa, tolong terajang dan baling telur busuk kat muka saya, kasi sedar sikit.

      Takahara Suiko

      17 August 2013 at 08:38

      • Oooh kisahnyerr…
        Paham dah paham dah paham aku niekali. Kalau macam tu betul jugaklah kata bakal bos kau pasal dia pikir jejauh. Kira kau ni pun, mudah-mudahlah ada rezeki luas dalam bidang seni (Ameen), akan jadi role model untuk pelapis mendatang. Jadi elok benarlah kau mula tonjolkan perwatakan yang molek sikit untuk adik-adik yang baru naik nak meniru kelak.
        Betul jugaklah tu bila dipesan nak kena jaga2 masa berinteraksi pasal mulut tempayan besau2 pun boleh tutup, mulut orang (media khasnya) kengkadang lidahnya bercabang.
        Maka, legalah hati aku. Tak akanlah kau kena ikut sangat dengan kemahuan dan citarasa dari pihak pemasaran dan media massa. Masih ada kelonggaran berkarya dengan cara sendiri, Bagus tu, bagus.
        Sikit hari nanti aku bakal mendengar full album kau yang disiapkan dari dalam studio pulak.
        Insya-Allah.
        Semoga berjaya Suiko, dan tak perlu reply.

        Joe Rasid

        17 August 2013 at 15:42

  2. It’s actually pretty obvious.

    x150851

    17 August 2013 at 21:06

    • What is?

      Takahara Suiko

      17 August 2013 at 23:22

      • Your rebelliousness and blatant behavior in stating that you do not agree with something.

        x150851

        18 August 2013 at 11:22


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: